Wat?

Chiropractie is een holistische geneeswijze. Je chiropractor heeft als doel scheefstanden en blokkades van je wervelkolom te corrigeren om de functie van je zenuwstelsel te optimaliseren en zodoende het zelfgenezend vermogen van je lichaam te stimuleren. 

Blokkades en scheefstanden ter hoogte van je wervelkolom verstoren de communicatie tussen je centraal zenuwstelsel en de rest van je lichaam. Laat het nu net je zenuwstelsel zijn dat alle processen in je lichaam waarneemt en stuurt en daardoor een enorme invloed heeft op alle aspecten van je gezondheid en welzijn. De wetenschap staat steeds verder in het begrijpen van de relaties tussen het zenuwstelsel, de wervelkolom en alle lichaamsfuncties.

Voor wie?

Iedereen komt in aanmerking voor een behandeling bij een chiropractor, van zuigeling tot hoogbejaarde. Omdat ieder levend mens er baat bij heeft zo beweeglijk mogelijk te blijven en zichzelf optimaal te regenereren. 

Behandeling: doel, technieken, veiligheid

Je chiropractor behandelt je wervelkolom via hoofdzakelijk manuele correcties. Zij/hij gaat door middel van verschillende klinische onderzoeken op zoek naar de oorzaak van je pijn/symptomen/klachten.  Daarna probeert zij/hij de mobiliteit van je bewegingsapparaat te herstellen. Wanneer je wervelkolom weer mobieler wordt en  in balans raakt, verdwijnen meestal snel de symptomen en functioneer je in het algemeen beter. 
De chiropractische correctie optimaliseert het vermogen van het lichaam om zich te regenereren, d.w.z. het vermogen om zich aan te passen, vervolgens te genezen en uiteindelijk te evolueren.

Chiropractie is tevens een kunst. Je chiropractor beschikt over tal van technieken en protocols die zij/hij doorheen de jaren perfect beheerst en verfijnt.  De meeste chiropractors maken ook gebruik van therapeutische mechanische hulpmiddelen die de effectiviteit van hun behandeling verhogen.  Zo  word jij geholpen met de technieken waarmee jouw chiropractor de beste resultaten produceert.

Bovendien is een chiropractische behandeling superveilig. Je chiropractor informeert zich eerst uitgebreid over je medische historie en persoonlijke situatie. Hij/zij past zijn/haar technieken aan in functie van leeftijd en medische situatie. 

Chiropractie en levensstijl.

Je levensstijl, gewoonten, denkpatronen en andere externe factoren kunnen zich vastzetten in je structuur en dus mee de kwaliteit van je lichaamsfuncties beïnvloeden. Je chiropractor gaat met jou in gesprek om dit te onderzoeken en gepaste suggesties te doen die jouw levenskwaliteit verhogen. 

Terugbetaling

In België is de gemiddelde terugbetaling via de mutualiteiten (ziekenkassen) voor een behandeling 5 à 6 x 10 /jaar €10 per gezinslid. Informeer bij je eigen mutualiteit hoeveel behandelingen per jaar worden terugbetaald. Daarnaast biedt enkel nog DKV een hoge terugbetaling van chiropractiebehandelingen onder bepaalde voorwaarden.