Opleiding

Chiropractie wordt wereldwijd beoefend en wettelijk gereguleerd in meer dan 40 landen. Ons beroep is erkend door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) als een aanvullende tak van de geneeskunde. De WHO formuleerde in 2005 richtlijnen i.v.m. de basisopleiding en de veiligheid van chiropractie.
Het curriculum dat een chiropractor dient af te werken is van academisch niveau en duurt gemiddeld 5 jaar. Afhankelijk van de afstudeerlocatie ontvangt een chiropractor de titel “Msc (Master of Science) in chiropractic” of “DC” (Doctor of Chiropractic).

Een gediplomeerd chiropractor doet gedurende gemiddeld 18 maand onder de supervisie van een leraar ervaring op in een “clinic” (professionele ruimte voorzien voor het geven van chiropractiebehandelingen, al dan niet verbonden aan een universiteit). Van elke behandeling dient een uitgebreid verslag ingediend te worden. 

Een chiropractor is, in aantal uren les uitgedrukt, het meest uitgebreid opgeleid om met precisie en veiligheid de wervelkolom te corrigeren.

In België kan je chiropractie momenteel niet studeren.

Erkenning

Chiropractie is in België momenteel niet gereguleerd.

Er bestaat sedert 1999 wel een formele erkenning van chiropractie als een “niet conventionele geneeswijze”, als gevolg waarvan mutualiteiten (zoals  in Vlaanderen: CM, Solidaris, Helan (samensmelting van OZ, Partena en Euromut), OZ, NVZ e.a….) een gedeeltelijke betaling van een beperkt aantal behandelingen voorzien. Dit komt neer op gemiddeld 5 à 6x €10/€12 (Helan) per behandeling per gezinslid op jaarbasis.

Je kan via een beperkt aantal privé verzekeringen onder bepaalde voorwaarden extra terugbetaling krijgen.